fbpx

Elementul Metal în Yin Yoga

Potrivit TCM (medicină tradițională chineză), în natură sunt cinci elemente ale căror forțe se influențează și se completează reciproc. În reprezentarea acestor elemente, cel mai adesea este folosită că simbol o pentagrama, pentru a arată cât mai bine schematic legătură dintre ciclurile planetelor, anotimpuri, elemente, forțe, ritmurile naturale ale corpului uman.

Este poate cea mai complexă schemă, pentru că asociat fiecărei zone existente în pentagrama, găsim un moment al zilei, o direcție geografică, un fenomen natural, un organ de simt, un organ intern, o emoție, o culoare, un gust, etc. totul este încorporat aici.

Dacă vrem să știm cum să susținem echilibrul corpului uman și să prezicem din timp ce dezechilibre pot apărea mai târziu, ar trebui să începem prin a ne imagina această pentagrama plană, iar în centrul ei așezăm o bilă. Dacă un organ începe să se suprasolicite, echilibrul se va reconstrui prin compensare – celălalte organe vor prelua funcții bonus pentru a menține motorul funcțional în continuare, astfel încât acea bilă să rămână în continuare acolo, fără să cadă sau să se deplaseze.

Celor cinci elemente le sunt atribuite cinci perechi de organe:

inima/intestin subtire- foc,

splina/stomac-pamant,

plamani/intestin gros-metal,

rinichi/vezica urinara- apa,

ficat/vezica biliara- lemn

Plămânii și intestinul gros sunt organele asociate elementului Metal. Funcțiile majore ale plămânilor sunt pe lângă funcția de respirație, cea de păstrare a imunității, dar și sănătatea pielii. 

Când elementul Metal este în echilibru, ambele organe funcționează normal, sistemul nostru imunitar este puternic, metabolismul eficient, avem scaun regulat, ne este ușor să eliberăm ceea ce nu ne mai trebuie la nivel mental și emoțional, avem o voce plăcută și o respirație eficientă.

În dezechilibru, respirația devine superficială, pielea se usucă sau are o mulțime de afecțiuni, putem transpiră în exces, putem avea probleme respiratorii chiar și astm, suntem foarte sensibili la răceli și suferim afecțiuni ale sinusurilor, inclusiv pierderea mirosului, sau alergii.

Emoțional, durerea și tristețea neexprimată sunt asociate cu intestinul gros și plămânii, deci pentru bună lor funcționare ar fi bine să plângem și să ne eliberăm emoțiile.

Gustul picant susține funcția elementului, atâta timp cât nu se face exces și provine din surse naturale.

Culoarea asociată este alb, iar anotimpul este toamna și în general climatul uscat.

O modalitate prin care îți poți echilibra elementul Metal din corp și merdianul plămânilor și al intestinului gros este prin Yin Yoga. Clasa de mai jos se poate accesa cu abonamentul Yin Yoga de 49,99 LEI/LUNĂ. Apasă pe butonul JOIN/ALĂTURĂ-TE pe canalul meu de Youtube. După înscriere trimite-mi numărul de telefon în privat pentru a te adăuga în grupul nostru de WhatsApp.