fbpx

Elementul Lemn în Yin Yoga

Lemnul este un simbol pentru generozitate, creativitate, pentru dragoste și renaștere, pentru emoții și inteligență profundă.

PRIMĂVARA – Elementul Lemn

Primăvara organele aflate în maximum energetic sunt ficatul şi vezica biliară. Filozofia taoistă compară ficatul cu vântul, care în natură este cel care anunţă schimbarea anotimpurilor şi pune în mişcare toate celelalte elemente. Deci ficatul este responsabil de echilibrul dinamic al organismului, ştiut fiind că un şoc care loveşte un organism static este resimţit mult mai puternic. De aceea ficatul e incriminat în elaborarea strategiilor de viaţă şi reglarea capacităţii de adaptare, cât şi în stabilirea ritmului de desfăşurare al funcţiilor tuturor organelor interne.

Atunci când vorbim de elementul lemn în organism ne referim şi la muşchi, ochi şi unghii; afectarea ficatului este anunţată de ochii roşii, unghii friabile şi crampe musculare; de asemenea persoanele cu dezechilibre ale vezicii biliare poartă ochelari, căci energia acestui organ se manifestă la ochi.

Dezechilibrul vezicii biliare se manifestă printr-o gamă variată de tulburări cum ar fi: dureri de cap şi ceafă, ameţeli, greaţă şi balonări, oboseală şi cârcei, scăderea acuităţii vizuale, tulburări de tranzit, palpitaţii, dureri de spate şi tulburări pe circulaţia periferică.

În plan mental aceste organe reglează temperamentul, capacitatea de a lua decizii precum şi capacitatea de adaptare. Un ficat şi o vezică în dezechilibru fac omul nervos, coleric, care izbucneşte la cel mai mic pretext şi are stări ce alterneză între agitaţie şi depresie.

Taoiştii spun că nu putem schimba lumea dacă nu ne schimbăm mai intâi noi în interior. Lecţiile spirituale relevate de ficat şi vezica biliară sunt: să ştii să te linişteşti şi să-ţi accepţi limitele, să te integrezi în mediu şi să te înnoieşti începând cu tine, să ştii să faci lucrurile treptat atent la toate detaliile. Trecând prin aceste transformări şi rămânând concentraţi în noi nu ne vom asemăna oare cu natura care se reînnoieşte în fiecare primăvară?

O modalitate prin care îți poți echilibra elementul Lemn din corp și merdianul ficatului si al vezicii biliare este prin Yin Yoga. Clasa de mai jos se poate accesa cu abonamentul Yin Yoga de 49,99 LEI/LUNĂ. Apasă pe butonul JOIN/ALĂTURĂ-TE pe canalul meu de Youtube. După înscriere trimite-mi numărul de telefon în privat pentru a te adăuga în grupul nostru de WhatsApp.