Yoga pentru Detoxifiere – Curatarea Colonului

Shank Prakshalana, curatarea colonului cu apa si sare

Cand se face?

De 4 ori pe an, la schimbarea anotimpului sau cum recomanda Dhirendra Brahmachari, nu mai des de o data la 15 zile.

Exista restrictii si trebuie sa acorzi mare importanta acestora, sau sa consulti un medic de specialitate inainte sa o faci. Citeste te rog cu atentie toate detaliile de mai jos inainte de a o incepe! Ceea ce este prezentat mai jos, este o practica personala la care te asumi constient si esti direct responsabil/a pentru practica ei.

Nu e cazul sa mergi in strainatate la detox, cand poti face asta acasa la tine, cu un cost de maximum 10-15 lei: o sticla de 2 litri cu apa plata, sare neiodata (4-5 linguri).

Poate cel mai important efect al acestei tehnici, este eliminarea placii mucoidale din colon, despre care poti citi in diferite materiale aflate chiar si pe internet. Pentru cei care sufera de hipertensiune, este indicata supa de legume, in locul apei sarate.

Sanka inseamna ‘melc’ si se refera la intestine, care sunt sinuoase asemeni unui melc.

Prakñalana inseamna ‘curatare’ sau ‘purificare’; prin urmare aceasta tehnica se poate traduce prin ‘’purificarea melcului/scoicii’’.

In alte tratate Yoga este numita si värisära dhauté (‘purificarea prin esenta Apei’). In Yoga una din cheile principale ale sanatatii sta in intestine intrucat corpul uman este mereu, in mod constant intoxicat pe intreaga durata a vietii. Una dintre cauzele principale ale imbatranirii si ale senilitatii o reprezinta acumularea de toxine in organism. Orice celula vie produce toxine, insa una dintre cele mai mari surse de ‘otravire’ este reprezentata de fenomenul de filtrare al acestor toxine prin peretii intestinali si raspandirea acestora in intregul organism.

Chiar si cei care nu sufera de constipatie au aceasta sursa permanenta de auto-poluare in intestinul gros, intrucat evacuarea zilnica nu exclude posibilitatea ca membrana intestinului gros sa nu retina si sa fie acoperita gradat cu sedimente, in general cunoscute sub denumirea de ‘placa mucoidala’ ce se incrusteaza de-a lungul timpului pe colon si nu este niciodata eliminata. Aceasta depunere fermenteaza si putrezeste, imprastiind toxinele in intregul organism.

Originea catorva forme de cancer se datoreaza permanentei iritatii a membranei intestinului gros, cancerul de colon fiind unul dintre cele mai frecvente forme de cancer.

Aceasta boala nu este singurul rau de care e cazul a ne teme in ceea ce priveste intestinul gros. Alte boli datorate in mod direct auto-poluarii organismului sunt: ciroza, reumatismul, dizenteria, rinita, artrita, nevrozele, psihozele, boli de inima, diverse boli ale pielii, respiratia urat mirositoare, insomnia, anemia, infectiile genitale, pietre la nivelul vezicii biliare, isteria, depresia, marirea ficatului si a splinei, etc., viata sedentara promovand in plus acest fenomen de auto-poluare.

Metoda ideala de curatare a colonului cu apa si sare este çanka prakñalana

Apa fiind absorbita simplu pe gura si de acolo ajungand in stomac, iar prin anumite miscari determinate, aceasta apa va ajunge in intestinul gros si elimnata prin anus. Aceasta procedura (baut apa, miscari secventiale, mers la toaleta) se continua pana cand apa este eliminata la fel de curata ca apa pe care o bem.

  1. Pregatirea

Se incalzeste apa la temperatura unei supe (nici fierbinte, dar nici rece). Se adauga sare in cantitate de 4 linguri sare la 2 L apa.

Pentru cei care sufera de hipertensiune, sau colon iritabil, dar vor sa faca aceasta tehnica de curatare, se poate folosi o supa de legume usor sarata (este important ca apa inghitita sa nu fie apa pura, altfel va trece in intestinul subtire – de aceea se foloseste apa in care au fiert legumele).
Pe cat posibil, sarea trebuie sa fie marina sau bruta, nerafinata si in mod obligatoriu, neiodata. Este absolut necesar ca apa sa fie sarata, intrucat daca este pura, va fi absorbita prin osmoza din mucoasa intestinala si eliminata ca si urina, blocand astfel procesul de curatare a intestinului gros.

Prin urmare, concentratia de sare trebuie pastrata asa cum se mentioneaza mai sus.

2. Momentul optim

Cel mai bun moment de practicare a acestei tehnici de purificare este dimineata inainte de micul dejun. Este foarte important ca stomacul sa fie gol.

3. Executie

Pentru inceput:
1. se bea cel putin un pahar cu apa calda si sarata (minim 250 ml).
2. imediat dupa inghitirea apei se vor face miscarile din video.

4. Prima masa si alte detalii

Prima masa este necesar a cuprinde:
– orez alb, fiert in apa; foarte bine fiert, poate fi insotit de linte fiarta.
– paste simple sau macaroane

Este esential ca prima masa sa cuprinda cel putin 40-50 grame de unt amestecat in ceea ce mancam. Se poate adauga si sare, branza tare (parmezan, schweitzer, emmentaler), fara alte condimente. Untul trebuie adaugat doar la sfarsit, nu in timpul fierberii cerealelor. Apa se poate bea numai dupa ce se mananca prima masa si in cantitati moderate.

Incepand cu cea de-a doua masa, se poate trece catre alimentatia normala, cu urmatoarele restrictii pentru urmatoarele 24 ore:
– lapte sau iaurt
– tot ce este acid, acru, atat mancare cat si bautura
– fructe si vegetale crude
– branza alba fermentata
– mirodenii, piper, ardei iute, etc, pentru 48 ore (cu exceptia sarii)
– alcoolul pentru 48 ore
– carnea pentru 48 ore
Ceaiurile din plante sunt indicate.

5. Restrictii

Persoanele care sufera de forme avansate de ulcer, apendicite acute, tuberculoza intestinala sau cancer au interdictie in practicarea acestei forme de purificare.

6. Frecventa

Aceasta tehnica se va face minim de doua ori pe an, recomandabil este a fi facuta de patru ori pe an, la schimbarea anotimpurilor. Dhirendra Brahmacari recomanda aceasta tehnica sa fie facuta pe cat de des posibil, cel putin pentru inceput (una pe luna, sau odata la 15 zile).

Cei ce sufera de constipatie severa pot face çanka prakñalana saptamanal, dar numai cu sase pahare cu apa, aceasta fiind considerata o metoda de reeducare a intestinului fara a avea efecte secundare. Pentru tratarea diabetului in spitalele yogine din India, çanka prakñalana este facuta la doua zile, impreuna cu alte metode Yoga si o dieta severa.
In cazul alergiei la sare, se poate folosi o supa de legume radacinoase.

Beneficiile tehnicii Shank Prakshalana

Primul efect consta in evacuarea depozitelor de materii fecale incrustate in membrana intestinala. Cei care considera ca nu sunt constipati, vor remarca resturile acumulate de-a lungul anilor in intestinele lor. Odata ce aceste reziduuri sunt eliminate, efectul de auto-poluare si de auto intoxicare este eliminat. Efectul pozitiv apare cam in 2-3 zile, sub forma unei respiratii proaspete, somn odihnitor, disparitia cosurilor de pe corp si fata; mirosul transpiratiei nu mai este greu, pielea va straluci. Çanka prakñalana vindeca durerile persistente de cap, ale ochilor, nasului, durerile abdominale. Ficatul si pancreasul sunt eliberate de toxine si stimulate, se regleaza metabolismul.

Sursa: purna.ro