fbpx

Practici Yoga? Top 10 cuvinte în sanskrită pe care ar trebui să le cunoști

1.Yoga

Este evident de ce acest cuvânt ocupă primul loc pe această listă. În limba sanscrită yoga este o derivare a termenului pre-indo-europpean yugam, dintr-o rădăcină yeug– (sanscrită yuj-) însemnînd „a se alătura” sau „a se uni”; înrudit cu latinescul iugum și termenul modern englezesc yoke.

Termenul este atestat în Rig Veda în sensul unui „act de alăturare, atașament, dedicare”, dar și în sensul de „ocupație, încercare, performanță”. Un sens spiritual de „exercitare, zel, silință” este atestat încă din Mahabharata, și sensul spiritual sau mistic al „contemplării abstracte, al meditației” apare în egală măsură în Mahabharata, ca și în Upanishade. Există o concepție greșită pe scară largă conform căreia cuvântul yoga înseamnă doar „uniune”, dar mai poate înseamna și „metodă sau tehnică”. Scopul practicii este realizarea faptului că unitatea eternă a lui ātman și brahman, a fost mereu și este în interiorul nostru, prin yoga doar descoperim aceasta realizare a ființei noastre.

2.Avidyā (ah-VID-ya)

Potrivit lui Patanjali, avidyā este motivul pentru care practicăm yoga în primul rând, așa că este un cuvânt esențial. Avidyā provine din cuvântul rădăcină vid (a ști, a vedea), prefixul a denotă că acest cuvânt înseamnă nevedere sau neștiință. Avidyā se referă într-adevăr la un fel de ignoranță de sine, ignorarea Sinelui esențial. Ea este o ignoranță de ordin metafizic și se referă la faptul că datorita ei, omul nu reușește să stabilească identitatea dintre sufletul său individual (atman) sau sinele viu (jiva-atman) și sufletul universal (paramatman) sau Brahman.

3.Guru

Guru este pe această listă pentru că este un cuvânt pe care îl folosim frecvent. Cuvântul poate fi tradus literalmente ca fiind greu. În yoga îl folosim pentru a desemna persoana care este plină de înțelepciune sprituală și poate aduce lumină în viața studenților practicanți de yoga.

4.Āsana (AH-sana)

Majoritatea occidentalilor cunosc mai întâi yoga prin posturile fizice sau āsana, deși sunt doar un aspect al practicii. Cuvântul āsana este adesea tradus în limba română prin a sta. Asanele descrise în Yoga Sutra erau doar pe șezut; asanele în picioare au apărut la puțin 900 de ani după Patanjali. Cuvântul rădăcină ās înseamnă totuși să fii prezent, să stai liniștit, să sărbătorești, să continui să faci o activitate fără întrerupere.

5.Haṭha (ha-ta)

Majoritatea școlilor moderne de yoga provin din tradiția haṭha yoga, făcând din acesta un cuvânt cheie pe care trebuie să îl cunoaștem. De asemenea, este important să rețineți în acest context că este unul dintre cele mai frecvent pronunțate cuvinte în sanskrită. Hatha înseamnă literalmente forță, care poate fi interpretată în sensul că haṭha yoga este yoga puternică – asaltând porțile iluminării cu practicile sale puternic transformatoare.

6.Chakra (cha-kra)

O chakră este literalmente o roată sau un cerc, care în yoga se referă la cele șapte centri energetici subtili din corp. Omul comunică cu mediul înconjurător prin intermediul chakrelor. Ele asigură un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijloci comunicarea în orice situație. Din fiecare chakra radiază un anumit număr de canale energetice („nadi”) cunoscute în tradiția yoghină sub numele de petale sau spițe energetice. Clarvăzătorii susțin adeseori că văd chakrele ca niște focare de lumină subtilă distinct colorate care au un număr diferit de petale, care pornesc dintr-un punct central.

7.Mantra

Este o silaba, cuvant sau vers, ce are proprietatea de a exercita o influenta puternica asupra subconstientului si a constiintei in acelasi timp, in vederea perfectionarii sufletesti! Vechi si tainuite, mantrele au fost cunoscute ca si instrumente cu o putere deosebita pe pamant. Au reprezentat legatura intre Dumnezeu, Univers si sufletele noastre. Mantra este un cuvânt de origine sanskrită, care îşi are originile în India antică. În mod literal, înţelesul său este de a „salva mintea de la suferinţă şi boală”.

8.Mudra

În India, gesturile mâinilor au fost numite mudra, un cuvânt sanskrit. Acestea au devenit un fel de esenţă a comunicării divine în buddhism şi în hinduism. Preoţii buddhisti au dezvoltat înţelegerea mudra-elor şi le-au utilizat în ritualurile de adorare ale divinului. Mudras au fost practicate în toate timpurile şi de către toate religiile. Chiar şi noi fiecare în parte practicăm mudras fără să realizăm de fapt acest lucru.Mudra literal “pecete”, “semn”; gest simbolic adecvat CARE GENEREAZĂ STAREA DE REZONANŢĂ. El este realizat cu anumite părţi ale corpului (în special cu mâinile) sau prin anumite poziţii corporale specifice, având ca scop punerea yoghinului în rezonanţă cu anumite energii subtile din MACROCOSMOS sau integrarea sa instantanee în anumite sfere sau câmpuri benefice de forţă specifice. MUDRA-ele leagă astfel atitudinile fizice sau corporale de realităţile spirituale sublime.

9.Samādhi (sa-ma-di)

poate fi tradusă ca “iluminare”, „extraz mistic” sau „transcendență” și vine ca o completare a celorlalte elemente, după ce ne-am armonizat lumea interioară și cea exterioară. Această stare nu se referă la “a pluti pe norișori” sau a evada din realitate. În schimb, este vorba de capacitatea de a vedea viața și realitatea limpede, așa cum sunt, fără să fie intermediate de gânduri, emoții, plăceri, dureri sau nevoia de a judeca, de a te atașa de ceva anume. În acest stadiu, practicantul simte conexiunea profundă cu divinitatea, cu universul, cu tot ce este viu, fiind într-o stare desăvârșită de pace.

10.Prāna (pra-nah)

Forţa vitală care împuterniceşte existența noastră este cunoscută ca „prana”. Sursă etimologică a cuvântului, Prana,are rădăcini în limba sanskrită veche. De fiecare dată când inspirăm, asimilăm prană, iar de fiecare dată când expirăm în mod conștient, profund, echilibrat, stimulăm forță vitală din noi. Yoga exact asta ne ajută să facem, să ne controlăm mai bine respirația și odată cu ea, energia. De aceea, tehnicile de respirație yoga se numesc „pranayama“. Totuși, prană nu echivalează cu aerul, cu oxigenul, înseamnă forță vitală de care are nevoie fiecare celulă. Un aspect important este că fluxul pranei să nu fie perturbat în niciun fel. Pentru asta, centrele energetice ale corpului, cele șapte chakre, trebuie să functioneaze netulburat. Dacă una dintre ele este blocată, apar dezechilibre majore. Iar un dezechilibru al corpului energetic nu doare, dar are multe efecte negative.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *